Nyitólap Híreink

Bőr korpázása télen…

Gyakori probléma társállatainkban, kutyákban és macskákban is a bőr korpásodása.

A bőrükben test szerte jobbára faggyúmirigyek találhatók, verejtékmirigyeik csupán a talppárnák környékén és a természetes testnyílásoknál találhatók. Télen, a külső hőmérséklet jelentősen különbözik a lakásétól, ahol állataink élnek; és bizony gyakoribb a bőr korpázása is ezekben a hűvös hónapokban; miért is lehet ez?!

Ha hirtelen melegről hűvösre megyünk (például a kutyánkat levisszük sétálni), mind az ember, mind az állat bőrében lévő kis kapillárisok összébb szűkülnek a célból, hogy a bőrbe (ami igen nagy felület) kevesebb vér jusson, így kevesebb hőt veszítsünk. Egészséges élőlény esetén éppen ezért hidegben a bőrben lévő faggyúmirigyek is kevesebb váladékot termelnek, ami a bőr kiszáradásához vezethet. A kiszáradt bőr felhámrétegén a kis elszarusodott, leváló félben lévő lemezkék tekinthetők a korpának. Háziállataink testfelszínét jobbára (tisztelet a kivételeknek Sphynx macska, vagy a kopasz kutyák) rövidebb – hosszabb szőrzet borítja, így szőrüket fésülve, az abba beleakadt elszarusodott vékony felhám lemezkék jobban előtűnnek. Téli időszakban oda kell figyelnünk a megfelelő időközönként történő fürösztésre, kozmetikáztatásra; vékonyszőrű, kis testű fajtáknál az állat törzsét hidegtől védő megfelelő ruha kiválasztására, illetve a megfelelő minőségű takarmányozásra is.

Házi kedvenceink bőrét (és annak függelékeit, mint a szőrzetet és a karmokat) állatunk helyes táplálásával tudjuk széppé és egészségessé tenni. A bőrtápláló kiegészítőket tartalmazó tápokat is érdemes akár ilyen tájt etetni a hűvösebb idő beköszöntével. Például jó, ha olyan tápot adunk, amiben fehérjehordozóként részben hal (lazac) fordul elő, mivel ebben magas a telítetlen- (és esszenciális-) zsírsavak mennyisége, ami hozzájárul a bőr regenerálódásához, továbbá megvédi a tápban lévő bizonyos vitaminokat is az oxidációtól. Hasonló jó hatása lehet a halolajnak is kis mennyiségben. Ha a bőrről beszélünk feltétlenül említést kell tennünk az A-vitaminról, ami az összes hámszövet, így a bőr megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, akár csak a biotin (B7-, vagy H-vitamin) és az ásványi anyagok közül a cink. Jó, ha ezeket megfelelő mennyiségben tartalmazza a kedvencünknek kiválasztott táp.

Ha viszont kedvencünk bőrpanaszai súlyosbodnak, esetleg vakaródzik is, minden esetben forduljunk állatorvoshoz, mert a bőrelváltozások lehetnek egy helyi vagy szisztémás betegség tünetei is.

dr. Dobos Attila Balázs

telikorpa.jpg