Nyitólap Híreink

Bőrbetegségekről és a bőrtáplálás takarmányozási vonatkozásairól.

A bőrünk, ahogy állatink bőre is és annak függelékei tekinthetőek egyik hatalmas szervünknek.

Így ha bármilyen bőrbetegségre utaló tünetet észlelünk háziállatainkon, (pl.: vakaródzás, fokozott szőrhullás, szőrhiányos területek, kipirult -, váladékozó – bőr, vagy a normálistól eltérő bőrszín, szag esetében), azonnal konzultáljunk állatorvossal, vagy lehetőség esetén keressük is föl, mert olyan sokrétű lehet egy ilyen probléma eredete, ami súlyosabbra is fordulhat, veszélyeztetheti az állat életét, vagy akár emberre is veszélyt jelentő fertőző betegség lehet.

productcover-hchypoallergenic.jpg

Pusztán orvosi szempontból csak a fontosabbakat említve, lehet bakteriális, gombás esetleg vírus okozta bőrfertőzés a bőrelváltozás hétterében. Okozhatja parazita is, lehet az magára a parazitára adott reakció, vagy akár a parazita (bolha) váladékaira adott allergiás reakció. (Ilyen paraziták, a különféle myasist okozó legyek, szúnyogok, pókok, bolhák és kullancsok, tetvek valamint szőrtüsző - és egyéb pl. rüh – atkák. De lehet egy kipirult csomóban akár bőrféreg is.) Gyakran ezek kevert fertőzés formájában jelentkeznek.

A bőrelváltozás eredete lehet még (teljes szervezetet érintő - vagy lokális -) allergiás hátterű, a kontakt allergiától kezdve bármely endogén vagy exogén forrásra adott bőrreakció is, (egy samponra adott kóros válaszreakciótól kezdve, szélsőséges esetben akár egy vakcina vivőanyagától, a glutén allergiáig bármi). Autoimmun betegségeknek, (mikor a szervezet gyakorlatilag saját alkotói ellen termel ellenanyagokat) is sokszor előfordulhat bőrtünete.

A bőr meg is sérülhet, különféle sebek és tompa traumák keletkezhetnek rajta, elpattanhat egy kis ér a bőr alatti kötőszövetben, ami vérömlenyt képez. Véralvadási zavar miatt, mely lehet akár örökletes, de szerzett is, nagy vérzések alakulhatnak ki a bőrben is.

A bőrön okozhatnak gyulladást, lágyulást, elhalást és egyéb elváltozást különféle vegyi anyagok is, pl.: maró anyagok (savak), lúgok, tisztító és fertőtlenítőszerek, irritáló hatású anyagok.

A bőr megfagyhat és meg is éghet, mind kettő elváltozástípusnak 4 foka van.

Bőrt érintő tünetei lehetnek még egy belső problémának is, mint például egy hormonális - zavarnak, - betegségnek, vagy szélsőséges esetben egy májat érintő probléma esetén is.

Lehet a bőrprobléma hátterében egy egyszerű takarmányozási hiba is, érdemes gondolni rá, ha a fent említett okokat az állatorvos kizárta. Bőr - és szőr - elváltozás jelentkezhet hiányos mikroelem (pl. Cink) ellátottság vagy akár nem megfelelő energia és fehérje bevitel is. Ilyen problémákat tud okozni még az avas takarmány etetése, vagy az esszenciális (és többszörösen telítetlen) zsírsavak alacsony mennyisége esetleg hiánya a tápban, továbbá a szükségleti értéket jelentősen alulmúló A – vitamin bevitel. 

productover-arionmaintenancemini.jpg

A bőrproblémák állatorvosi gyógyszeres, adekvát kezelését ki lehet egészíteni takarmányozással, ez csak egy kiegészítő kezelés, ez támogatja a gyógyulást és a bőr illetve a szőr regenerálódását.

Az pedig magától értetődő, hogy ha egy egészséges kutya jó minőségű, kiváló beltartalmú takarmányt kap, telítetlen zsírsav és mikro-elem, valamint vitamin kiegészítéssel, akkor nem csak belülről lesz jól, de az egészsége köztakaróján (bőrén és függelékein) is tükröződni fog, szembetűnő lesz.

Dr. Dobos Attila Balázs

www.ariontap.hu