Nyitólap Híreink

Eliminációs diéta…

Hogyan tudjuk meg, biztosan mely takarmány komponensre allergiás a kutyánk, vagy a macskánk, ha kizártunk minden más felmerülő lehetőséget?!

A legbiztosabb módszer az embergyógyászatban is használatos, intradermális (allergiás) bőrteszt, mely során a leborotvált és fertőtlenített bőrfelületbe adott (és pontosan dokumentált) helyekre különféle szervezet számára idegen anyagokat (pl. glutén, szárnyas eredetű fehérje, pollenek, stb.) skarifikálnak, majd adott idő múlva a bőr fokális gyulladásából pontosan lehet tudni, hogy az állati szervezet előzetesen melyik antigénre volt kórosan áthangolódva, vagyis melyikre allergiás. Ez a teszt a legmegbízhatóbb, de egyben eléggé költséges is.

productover-arionchickenpotato.jpg

Rendelkezésünkre áll még a kissé radikálisnak tűnő, de igen eredményes és költséghatékony eliminációs diéta is, mely során klasszikus esetben, ha gyanítjuk, hogy állatunk allergiás valamely takarmány alkotóra, megvonunk mindent, amiben a feltételezett allergén benne van.

Főtt hántolt rizset, vagy főtt burgonyát kaphat csupán az állat 1-2 (akár 3 hétig), technikailag az allergiás bőrtünetek és az azt gyakran kísérő hasmenés elmúlásáig, majd provokáljuk az állat szervezetét, azzal, hogy egyszerre egy ismert allergént (pl. csirkehúst, tojást, szóját) tartalmazó takarmány komponenst adunk a főtt rízs, vagy burgonya mellé. Ha a korábbi tünetek visszatérnek, akkor gyakorlatilag kimondható, hogy az adott komponensre allergiás az állat, a továbbiakban annak az etetésétől tartózkodni kell és a továbbiakban csak olyan házilag összeállított eleséggel, vagy gyártott táppal etetni, amiben biztosan nincs benne. Fontos, hogy ez az eliminációs diéta mindig állatorvosi felügyelettel történjen!

Jó példákat találunk ezen, fent említett gyógytápokra az Arion Healt & Care tápsorozatában is, például a „Hypoallergenic táp” biztonságosan etethető mivel az ismert allergiát okozó antigénektől mentes és e mellett kiváló beltartalommal bír, továbbá nem vényköteles.

Dr. Dobos Attila Balázs

www.ariontap.hu

IMG-20150810-142033.jpg