Nyitólap Híreink

„Érzékeny kutyák és emberek hatalmas baja, avagy nem glutén - intolerancia, hanem glutén – allergia…”

A glutén egy fehérje, mely gliadinból és gluteninből áll, legnagyobb mennyiségben, gabonafélékben (búzában, árpában, rozsban, tritikáléban) található meg; ez adja a gabona magvak szárazanyagra számított összfehérje tartalmának akár 80%-át. A keményítővel együtt a gabona magvak belső állományában, az úgynevezett endospermiumban található nagy mennyiségben.

Beltartalmi értéke, állati és emberi szervezetek számára közepes-jó, de „idegen fehérjéről” lévén szó, sajnálatos módon mind bizonyos emberekre, mind az állatok egy részére úgymond, rossz hatással van. Emberben ezt a kórképet lisztérzékenységnek hívjuk, kutyában pedig glutén allergiának, vagy glutén szenzitív enteropátiának.

Glutén tartalmú táplálékkal – takarmánnyal (illetve konkrétan gluténnal) szemben, ezen, „betegségben” szenvedő állatokban és emberekben kóros immunológiai (allergiás) reakció alakul ki.

Ha például glutén kerül, ilyen betegségben szenvedő (előzetesen immunológiailag kórosan áthangolódott) kutya szervezetébe akár egészen kis mennyiségben, jellegzetes tünetek alakulnak ki. Erősen viszkető különféle, akár szőrhullással együtt járó bőrkiütések miatt, kialakult bőrgyulladás és hasmenés gyakran jelentkezik. A bőrelváltozások a lábvégeken, a hajlatokon, (hónalji rész, lágyékrész, comb) a fejen (külső hallójárat, fül) a leggyakoribbak. Szövődhet hozzá másodlagosan bakteriális, vagy gombás bőrgyulladás is az esetben, ha a gyulladásban lévő szövetekbe ezen, kórokozók beszaporodnak.

Viszont ha kutyánk ilyen, vagy ehhez hasonló tüneteket mutat, még nem biztos, hogy glutén allergiás. Számtalan belső és külső ok miatt lehetnek a fent említett bőrpanaszok, mint külső élősködők, szisztémás betegég, bőrfertőzés, hormonális problémák, vagy egyéb allergia, esetleg autoimmun megbetegedés, daganat illetve akár valamely kemikália okozat bőrelváltozás (lúg okozta kollikvációs nekrózis). Ha bőrpanaszokat észlelünk házi kedvencünkön ezért is forduljunk minden esetben állatorvoshoz.

A glutén allergia oki diagnózisa intradermális bőrteszttel lehetséges, amennyiben az állatorvosnál pusztán fizikális vizsgálat alapján nem eldönthető a bőrelváltozás eredete. Lehet diagnózisra használni a terápiás módszert is, mely az eliminációs diéta. Vagyis ha felmerül a glutén allergia gyanúja, mondjuk hasmenés és bőrpanaszok miatt, akkor a glutént (így a glutén tartalmú komponenseket, mint búza, árpa, rozs) teljesen kivonjuk a kutyánk takarmányából. Ez két féle képpen lehetséges, vagy az általunk főzött „diétás” eleségbe például rizset (vagy főtt burgonyát) rakunk szénhidrát forrásként, vagy olyan tápot választunk, aminek a gyártója garantálja terméke glutén - mentességét és jó minőségét, illetve megfelelő beltartalmi értékét.

A teljes gyógyuláshoz hosszú az út, hiszen az esetleges másodlagos bőrproblémákat, bélgyulladást is orvosolni kell és kutyánk tényleg nem kaphat semmit amiben glutén van. Gondosan el kell olvasni minden összetevőt a címkéken; a jutalomfalatokétól a tápokon lévőkig minden egyes etetésnél kedvencünk egészsége érdekében!

 

Dr. Dobos Attila Balázs