Nyitólap Híreink

Hogyan bírja a kutya a telet?!

Az, hogy kutyáink hogyan bírják a telet, nagymértékben függ több tényezőtől, melyeket az alábbiakban szeretnék röviden összegezni, lefixálva azt, hogy a mérsékelt éghajlati övről és a klasszikus télről beszélünk.

A kutya kora fontos tényező. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a kölyök és növő félben lévő kutyákat (pl. ameddig a kötelező és ajánlott oltásaikat meg nem kapták) nem tanácsos kitenni a hideg téli időjárásnak, még az esetben sem, ha van szigetelt kutyaól. Igen kis korukban persze anyjuk közelsége és alomtársaik átmelegítik őket, de így is sok hőt veszthetnek, mert szőrzetük és hőháztartásuk sem tökéletes még. Időskorban, ha az állatunk egészségügyi állapota esetleg már le is romlott, már az anyagcsere folyamatai sem olyan intenzívek, mint annak idején, szintén nem érdemes sokáig nagy hidegnek kitenni.

A fajta és a test-méret (-felület) is döntően befolyásolja azt, hogy lehet-e egy kutyus kint ilyen idő tájt. Szélsőséges példákat említenék; egy vastag bundájú, mondjuk terhelésre kitenyésztett fajta, mint a szibériai huskey, az alaszkai malamut, vagy a moszkvai őrkutya kiválóan bírják a telet akár még a szabad ég alatt is. De egy filigrán testfelépítésű, gyérebb, rövidebb szőrzetű, kisebb termetű „öleb”, mint egy chihuahua, vagy yorkshire terrier, vagy egy mexikói szőrtelen (kopasz) kutya nehezen, vagy egyáltalán nem tudja egészségkárosodás nélkül elviselni a tartósan hideget. Vigyázzunk hát rájuk.

Komoly betegség, vagy az azt követő lábadozás során magasan vemhes szuka kutyák esetén sem ajánlott folytonosan kint tartani őket.

Középtestű normál téli bundát öltött állatainkat pedig érdemes behoznunk a házba, vagy komolyan szigetelt, megfelelő méretű kutyaólat, vagy nekik kialakított lakrészt biztosítani számukra, ha a napi átlaghőmérséklet már közelít a 0°C-hoz, vagy az alatt van.

Egyébiránt, ismerjük a kutyánkat, ha látjuk rajta, hogy már nem bírja a kint létet, (gyakorlatilag a fázás fizikai „tünetekben” nyilvánul meg) hozzuk be. Ha nem tetszik neki a benti kellemes idő, remélhetőleg úgy is ki fog kéredzkedni, viszont arra ügyeljünk, hogy az is ártalmas lehet, ha a melegről a hidegre folyton ki-be járkál; a gyors és folytonos nagy hőmérséklet ingadozás nem tesz túl jót.

Kinti kutyáinknak télen mindig gondoskodjunk friss, nem hideg és nem fagyos ivóvízről és megfelelő energiatartalmú, jó beltartalmi értékű takarmányról!

dr. Dobos Attila Balázs

lakasba.jpg