Nyitólap Híreink

Hogyan kell felkészíteni kutyánkat télire takarmányozási szempontból?

 

Ez esetben is több tényezőtől függ a válasz, mivel mind a fajták, mind a környezetük, mind pedig az állat mentalitása, szocializációja más és más lehet. Nagy általánosságban elmondható, hogy a kis testű döntően lakásban tartott, városi környezetben élő kutyák nincsenek olyan kemény időjárási viszontagságoknak kitéve, mint kertben élő társaik, így az ő esetünkben a télre felkészítő és a téli takarmányozás során arra kell odafigyelnünk, hogy ne hizlaljuk el őket a túlzott mennyiségű táppal, jobb minőséget etessünk és figyeljünk a megfelelő vitamin és ásványi anyag, ellátásra. A bőr kiszáradásának elkerülése végett pedig érdemes némileg több esszenciális (többszörösen) telítetlen zsírsavat bevinni a táplálékukkal. Fontos lehet a törzset védő ruha viselete is mely csökkenti a kis testsúlyú, nagy testfelületű kutyusok hő veszteségét a hidegben.

A kint, vagy kennelben tartott kutyák esetében az előzőleg elmondottakhoz képest annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy az ő esetükben nem a „kutyaruhán”, hanem sokkal inkább a jól bélelt, szigetelt búvóhelyen, kutyaházon van a hangsúly. E mellett pedig a megfelelő fehérje-energia arányú igen jó minőségű összetevőkből készült takarmányokon. 15 MJ/kg vagy annál több M.E. tartalmú takarmányt etessünk és amennyiben lehetséges a napi fejadagot osszuk el több, akár 3 részletre is. Jó ilyenkor esetükben is a többlet vitamin és ásványi anyag ellátás, persze mértékletesen, ezen a megfelelő mennyiségű többlet általában már benne van premix formájában a legtöbb jó minőségű tápban (mint például az Arion Original, vagy H&C sorozatában).

Jó hatással lehet ilyenkor a bélflóra megerősítése is, probiotikumok  és prebiotikus hatású, fermentálódó rostok adásával (F.O.S., M.O.S.), melyek jobbára szintén benne vannak a fent említett tápokban.

Végül, de nem utolsó sorban, ilyenkor ősszel és télen mindig legyen friss lehetőleg „szobahőmérséklet” közeli ivóvíz főleg a kinti, de a lakásban tartott kutyánknak is.

dr. Dobos Attila Balázs

hogyan-kell-felkesziteni.jpg