Nyitólap Híreink

Ivartalanított kutyák, macskák helyes táplálása…

Ahogyan az egy korábbi cikkemben is írtam ivartalanítás után, ha nem változtatunk a megszokott táp mennyiségén, vagy az állat fizikális aktivitását nem növeljük, hajlamosak lesznek kedvenceink az elhízásra nemtől függetlenül, mivel az ivartalanítással megváltozik a hormonháztartásuk egy része, sokkal nyugodtabbak lesznek, és némileg csökken az alapanyagcseréjük is. Mit lehet ilyenkor adni nekik, a táplálóanyag szükségletükben miben van eltérés?!

Megmaradhatunk a jól bevált eddig etetett tápnál, de az abból adandó mennyiséget igen nehéz kiszámolni, mert az, hogy mennyivel csökkentjük a korábbiakhoz képest a napi adagot nagymértékben függ a kutyánk és macskánk aktivitásától, anyagcsere intenzitásától és attól, is hogy mit kap „nassként” vagy jutalomfalatként a táp mellé. Épp ezért érdemes olyan tápot választani, melynek receptúrája és ez által a beltartalmi értékei direkt ivartalanított állatoknak lettek kitalálva.

adultsmalllight.jpg

Miben különbözik ilyenkor a kutyák és macskák szükséglete és ez által az optimális takarmány összetétele:

-Csökken az energia szükségletük (ha csak nem kezdenek éppen el ivartalanítás után sportolni), így a takarmány energiatartalma (ME), jobb, ha 14 MJ/kg alatt van (kutyák esetében).

-Szintén csökken a nyers fehérje igény, így ezt is követnie kell a tápnak, viszont itt igaz az általános igazság, hogy lehet, hogy 1-5%-kal kevesebbek tell kapniuk, viszont a maradéknak meg jobb aminosav összetételűnek, jobban emészthető fehérjehordozónak kell lennie.

-Nagymértékben csökken a zsír szükséglet, így a takarmányban a nyers zsír is jó ha kutya esetében 9-10% körülre, míg macska esetében 14-16% körüli értékre kerül.

-A szénhidrátok (NMKA) szükségleti értéke relatíve növekszik.

-A nyers rost szükséglet kevésbé változik, kissé talán emelkedik.

-A foszfortartalmat jó, ha kissé csökkentjük, (főleg macskákban), a későbbi veseproblémák megelőzése végett.

-A vitaminok és a hozzáadott jótékony takarmány kiegészítők pedig örvendetes, ha enyhén emelt mennyiségben vannak jelen. (Pl.: B vitaminok általánosan jótékony hatásúak, E-vitamin, és kaotinoidok (A-vit.) kiváló antioxidánsok és szintén majd mindenhol van rájuk szükség, illetve szoktak még esetenként L-karnitint is hozzákeverni a takarmányhoz kis mennyiségben, mely természetesen is megtalálható a szervezetben, a mitokondriumokban, és a zsírsavakat a béta – oxidáció helyszínére történő eljuttatásában játszik szerepet, megelőzvén ezzel is az elhízást. Stb.)

-Az ásványi anyagokból és a nyomelemekből megközelítőleg hasonló mennyiséget kell bevinnünk, mint ivartalanítás előtt, de jót tesz, ha Szelénből, Cinkból, Vasból rendelkezésre áll némi plusz is.

-Fontos főleg ivartalanított kandúr macskánk esetében ügyelni a takarmány vegyértékére (pH) is, mivel az optimális savasság segíthet megelőzni a húgykő kialakulását.

Ne feledjük, hogy tápválasztás esetén, ha azonos kategóriába esnek és a takarmány analitikai értékeik is hellyel - közzel megegyeznek, akkor mindig nézzük meg az összetevőket. Nem mindegy, hogy kutyáink és macskáink milyen eredetű fehérje, zsír és szénhidrátforrást fogyasztanak és az mennyire könnyen emészthető. Jó választás lehet az Arion H&C sorozatából a Sterilized táp kutyáknak, macskáknak pedig az Arion Premium Cat sterilized táp.

dr. Dobos Attila Balázs