Nyitólap Híreink

Ízületi betegségek kiegészítő kezelése takarmányozással.

Az ízületeket (és tágabb értelemben a csontokat és inakat, stb.) érintő elváltozások egy nehezen gyógyuló ördögi körhöz, a degeneratív ízületi betegségekhez vezetnek. Folytonos önindukáló kvázi körfolyamatot tartava fenn, az ízületek tönkre meneteléig. Ha ez a folyamat súlyos és idült vagy sebészeti úton lehet orvosolni és/vagy tünetileg kezelni porcerősítőkkel, gyulladáscsökkentőkkel és fájdalom-csillapítokkal az elváltozás milyenségétől függetlenül. Ha a probléma oka (pl. patella ficam, vagy könyök –, csípő – izületi dysplázia, vagy elülső kersztező szallag szakadás, vagy vállizületi OCD, stb.) nincs megszüntetve, vagy gyógykezelve, a probléma nem fog megszűnni. Az oktan, mint látjuk sokrétű, nem tisztem erről értekezni, ez az Orthopédusok szakterülete. Viszont az ízületek egészségét támogató és egy komolyabb orthopédiai beavatkozást, vagy az ízületeire érzékenyebb fajták kiegészítő takarmányozásáról írnék pár sort.

productcover-hcjointandmobility.jpg

Egyes takarmánygyártók Fekete professzor által szerkesztett Takarmányozástan könyv szerint az ízületek regenerációját nutrigenomikai módszerekkel akarják elérni és már van is ilyen késztermék (táp).

Az izületeket alkotó porcok kevéssé vascularizáltak, így nehezebben gyógyulnak az állat egyéb szöveteihez képest, valamint egyéb speciális alkotókra is szükségük van. Ilyen speciális takarmány kiegészítők, melyek hozzájárulnak a porcfelszínek regenerálódásához és az izületek egészségeses működéséhez, az újzélandi taréjos zöldkagyló kivonat, melynek igen magas a glükózamin, prolin és glicin tartalma. Segíthet még a porcvédő takarmányozásban, ha például főtt sertés vagy margaporcot etetünk kutyánkkal, macskánkkal kiegészítésképp.

De többek között kiváló választás az Arion H&C tápsorozatának „Joint & Mobility” kutyatápja is.

Dr. Dobos Attila Balázs

IMG-20150810-142033.jpg