Nyitólap Híreink

„Karácsonyi bélbajok…”

A karácsonyi ünnepek, a két ünnep közötti családlátogatások, szilveszter és újév során, még velünk, emberekkel is előfordulhat, hogy a sok ízletes falatból a megszokottnál többet fogyasztunk és kevesebbet is mozgunk, így puffadás, teltségérzet, gyomorrontás, súlyosabb esetben ételmérgezés, ételfertőzések alakulhatnak ki. Nincs ez másképpen a velünk együtt élő kutyákkal és macskákkal sem. A téli időszakban egyébként is kissé hízékonyabbak háziállataink, és a gyomor-bél panaszokon kívül, amit az esetlegesen jelentősen megnövekedett táplálékbevitel, vagy az eleségükben lévő fertőző, mérgező ágensek okoznak, még akár jelentős plusz súlyra is tehetnek szert. Az elhízást sok faktor befolyásolja az, Ob-gén megtalálásával fény derült a hízékonysági hajlam genetikai hátterére is. Szerepe van még a túlzott energia bevitelen kívül egyes hormonális kórképeknek is, mint a pajzsmirigy alulműködésnek, vagy a cukorbetegségnek, esetleg a Cushing kórnak és egyebeknek is. A testsúlyt három fő tényező egyensúlya szabályozza, (ha az élőlény egészséges persze), ezek az alapanyagcsere intenzitása, a mozgás és az igénybevétel (terhelés), és a takarmányfölvétel.

Ahogyan azt fönn is írtam, ünnep idején majd mind a három tényező megváltozhat. Csökken az alapanyagcsere intenzitása, mert sokkal nagyobb nyugalomban van a jószág tartósabb ideig, mind e mellett kevésbé van igénybe véve, (rövidebb ideig sétálnak, kevesebb a sport) és mivel több időt tölt együtt a családdal általában több eledelt is kaphat, sőt bizonyos esetben maradékot is kínálnak neki. Egy egészséges mértékű súlygyarapodás, amennyiben az nem haladja meg az állat átlagos BCS (test kondíció pont) 3-as (ideális) kondíciópontjánál mért testtömeg 10-30%-át nem feltétlenül jelent még problémát.

Kifejezetten hízékony állatok részére, ha tápot etetnek, kiváló választás lehet az Arion Premium Light táp, a súlykontrollban, illetve „érzékenyebb gyomrú” ebeknek a H&C tápsorozat Digestive Sensibility tápjai ajánlhatók.

Miért lehet veszélyes a maradék emberi készétel, vagy élelmiszer adása állatainknak?

Először is fontos azt tudnunk, hogy a kutya és a macska táplálóanyag szükséglete nagymértékben eltér az emberitől. Mi emberek ideális esetben legalább 50-60% (általában gyorsan emésztődő) szénhidrátot fogyasztunk, majd 30% zsírt (és olajat, zsírszerű anyagot), és relatíve kevés fehérjét. Táplálékunk így zsírosabb, többlet szénhidrátot (pl. keményítőt, cukrokat) tartalmaz (jelentősen magasabb energiatartalmú), illetve sokkal kevesebb, a nyers fehérje arányaiban, mint amire húsevő társállatainknak szüksége lenne. Továbbá az élelmiszerek egy része gyorsan romló (gombás, húsos, tojásos, tésztás ételek), még hűtés esetén is hamar megtelepedhetnek benne olyan mikrobák (penészgombák, baktériumok), melyek fertőzést, vagy mérgezést okozhatnak a romlott termék (étel) elfogyasztójának. De ha nem mikrobiológiai romlás következik be, idővel a maradék ételben lévő zsírsavak oxidálódnak, vagyis avasodnak, elvesztheti táplálóanyag tartalmának jelentős részét.

Ha állatunk megfelelően van takarmányozva télen és az ünnepi időszak alatt is, tulajdonképpen nincs szüksége kiegészítésre úgymond a mi táplálékunkból. Kerüljük el a túlzott gyomormegterhelés okozta hányást, vagy éppen az ételfertőzés okozta hasmenést kedvenceinknél azzal, hogy nem adunk nekik maradékot. Persze nem azt mondom, hogy soha semmit nem kaphatnak abból, amit mi eszünk; a hangsúly a frissességen és a mértéktartáson van.

Az esetben pedig, ha mégis megtörténik a baj és esetleg hány, vagy akár véres hasmenése van kis kedvencünknek, ne ijedjünk meg, lehet takarmányozástól akár teljesen független probléma is a betegség hátterében, ilyen esetekben, a tünetek súlyosságához mérten, amennyire gyorsan csak lehetséges forduljunk állatorvoshoz, segítségért.

Figyeljünk kedvenceinkre szilveszterkor is, mert a hangzavar igencsak rossz lehet számukra és még a legbátrabb kutyák is megijedhetnek, félelmükben elszökhetnek, ha lehetséges ilyenkor érdemesebb még a kint tartott állatokat is beengedni éjszakára.

Kellemes ünnepeket, jó pihenést és boldog újesztendőt kíván,

dr. Dobos Attila Balázs

karacsonyi.jpg