Nyitólap Híreink

Kinek, mit és mikor? A helyes takarmányozást befolyásoló néhány tényezőről…

Az előző cikkeimben próbáltam körvonalazni azt, az általam igaznak vélt gondolatot miszerint háziállataink takarmányozása egy rendkívül egyszerűnek tűnő, ámde a gyakorlatban, - helyesen művelve azt - a legbonyolultabb feladatok egyike...

Hogy miért is gondolom, így arra most szeretnék rávilágítani pár sorban érintve néhány sarkalatos pontot. Foglalkoznánk, állataink takarmányozását befolyásoló tényezőkkel, a takarmányozási szempontból különleges élettani állapotokkal általánosságban, továbbá, bőrbetegségekkel, és a köztakarót érintő táplálási kérdésekkel, továbbá az eliminációs diétával...

productcover-arionbravocrock.jpg

Kezdjük tehát azzal, hogy milyen „szempontok” befolyásolják, illetőleg határozzák meg háziállataink helyes táplálását.

Az egyik triviális, ámde legfontosabb tényező, ami a takarmányozást befolyásolja a táplálandó állat faja. Nem mindegy, hogy egy sertésről beszélünk, aki mindenevő, egy nyúlról, aki növényevő, vagy egy macskáról, aki jobbára húsevő, habár mégsem csupán tisztán húsra van szüksége. Itt a leglényegesebb az adott faj egészének, pl.: Canis canis familiaris (kutya) élettani táplálóanyag igénye.

Bizonyos fajokon belül (és ez a kutyánál és a szarvasmarhánál talán a legszembetűnőbb) sokszor előfordul, hogy egyes fajták sajátos igényekkel rendelkeznek, eltérő külső és belső tulajdonságaik miatt. Gondoljunk, itt mondjuk egy Yorkshire terrier és Border Collie közötti különbségekre.

Az állat neme is döntően befolyásolja a helyes takarmányozását, egy azonos korú és fajtájú kan és szuka kutyának lehetnek eltérőek a szükségletei.

Az életkor is döntő a helyes takarmány, táp kiválasztásában. Egy kölyökkutyának sokkal intenzívebb az anyagcseréje, mint felnőtt társaié, a „felépítő folyamatok” dominálnak, míg idős korban már lassúbb az anyagcsere és bizony még jó egészségi állapot esetén is kevesebbet eszik, a szervezet valamelyest elhasználódott már. Ezeket a megváltozott táplálóanyag igényeket kompenzálni lehet, (sőt amennyiben módunkban áll, kell is) a jó minőségű, kiváló alapanyagokból készülő mindig a szükségletekhez igazodó összetételű táp kiválasztásával és etetésével.

Ezen fentiek normál körülményekben módosítják az optimális takarmányozást. Vannak viszont különleges élettani állapotok, melyek (bármilyen nem, kor és akár fajta esetén) szükségszerűen változtatnak társállataink táplálóanyag szükségletén. Egy vemhes állatnak növekszenek az igényei, mivel méhében fejlődnek a magzatok, majd az ellést követően még táplálni is kell őket. Ezt a keletkezett hiányra oda kell figyelnünk és azt adni vissza az anyaállatnak, ami visszabillenti szervezetét az egyensúlyi helyzetbe. Vagy például egy munkakutya, aki 12-14 óra hosszan az esőben kutat egy összeomlott épület alatt a túlélőkre szintén úgymond többlet bevitelre szorul egészsége megőrzése céljából, de így vannak ezzel sportoló négylábú barátaink, akik ügyességi, vagy agárversenyeken vesznek részt. De fontos említést tennünk a tenyész-állatok kiegészítő táplálásáról, ha a tenyész-szezon, vagy a fedeztetések előtt adott idővel beltartalmilag jobbat kap, ami idomul az szintén megváltozott igényeihez, jobbak lehetnek az eredményeik szaporodásbiológiai szempontból.

productcover-arionperformance.jpg

Sajnos négylábú társaink, - úgy ahogy mi emberek is – időről időre megbetegszünk. Megváltozik a szervezetünk működése, részben a kórokozó, vagy egyéb belső/külső probléma miatt. Tehát az egészségügyi állapot, (vagyis betegségek megléte, illetve a lábadozás, felépülés időszaka) radikálisan megváltoztatja a táplálóanyag igényeken keresztül a jó takarmányozást.

Ezek a fent említett szempontok az állat szemszögéből nézve befolyásolják a takarmányozást, természetesen a fontos még magának a tápnak az összetétele is, mivel, - ahogy szokták mondani „hozott anyaggal dolgozunk” – nem mindegy milyen az összetétel, beltartalmi érték, energiatartalom, víztartalom, stb.. Ezekről első cikkemben írtam, „mit üzen a tápos címke” címmel.

Következő rövid cikkemben a fent leírtak alapján néhány praktikus információval szolgálnék a különféle megbetegedések leküzdését, a gyógyulás támogatását és megváltozott élettani állapotokat segítő takarmányozási fortélyokkal kapcsolatban.

Dr. Dobos Attila Balázs

állatorvos

IMG-20150810-142033.jpg