Nyitólap Híreink

Különleges táplálást igénylő állapotok

 

Ahogyan azt az előző cikkemben is írtam, szeretnék pár figyelemfelkeltő sort írni társállataink különleges élettani állapotaiban, (másnéven különleges táplálást igénylő állapotok), megváltozott táplálóanyag szükségletéről és ennek a különféle, táp, vagy egyéb takarmánytípusokkal történő korrigálásáról. (Felfogható a megbetegedés és a felépülési időszak is egy ilyen helyzetnek, de most szándékosan csak az egészséges, de a szokványostól eltérő állapotokkal foglalkozunk.)

productcover-arionpuppylargelamb.jpg

Vemhesség

Egy magzatokat a testében hordozó, azokat a saját testének alkotóival tápláló anyaállatnak megnövekednek az igényei mivel (értelem szerűen) ha a fogyasztás nő, emelkedik az igény is. Az anyai szervezet ráadásul elképesztően altruista, a fejlődő magzatoknak többet juttat, mint saját magának. Mik is változnak ilyenkor?

Növekszik az energiaszükséglet, (akár: 16-18 MJ/kg is lehet) és ezzel párhuzamosan minden más is, mint pl.: a nyers fehérje, nyerszsír és részben a nyersrost, illetve a nitrogén mentes kivonható anyag igény is. Gyakorlatilag egy normál felnőtt táphoz képest jóval koncentráltabb jobb beltartalmú tápra van szükség, ha az anyaállatot és a fejlődő magzatokat is egészségben akarjuk megőrizni.

Szoptatás

Szoptatás alatt hasonló a nőstény állat szükséglete, mint vemhesség alatt, mivel az intenzív tejtermelés éppen olyan sokat elvisz a nőstény szervezetéből, mint maga a vehem kihordása.

De itt még arra is még inkább oda kell figyelnünk, hogy a megfelelő energiatartalom mellett adekvát legyen a táphoz hozzáadott Calcium és „Foszfor”, ezek jó arányban legyenek, továbbá megfelelő legyen a vitaminellátás, és a bevitt többlet nyers - fehérje és - zsír aránya.

Anyaállat nélküli kölykök felnevelése

Sajnos sokszor történik olyan tragédia, hogy valamilyen módon az anyaállat elpusztul kölykeinek megellése után, esetleg annak komplikációjába betegszik bele és hal meg. Ilyenkor a mi feladatunk, hogy a csöppnyi kis elárvult életeket felneveljük. Ha a kis újszülöttek nem tudták születésük után kiszopni anyjuktól az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges immunoglobulinok-ban gazdag föcstejet (kolosztrumot), akkor erről is gondoskodni kell. (Csak érdekességképp írnám le, hogy a kutyatej fehérjetartalma több mint 8%, zsírtartalma majd 10%, ez merőben eltér pl. a tehén - vagy kecske – tejtől.) Az a legfontosabb szabály ezen felül, hogy megfelelő anyatejpótlót válasszunk, mely a legjobban hasonlít az adott faj anyatejéhez és csak akkor térjünk át, a kölykök junior táp etetésére, amikor az normál esetben is esedékes lenne a kölyköknél. Továbbá tejpótlót napi igen sokszor, akár 7-8 alakalommal elosztva etessük. Nehéz, embert próbáló feladat ez, mert nem csak a táplálásukról kell gondoskodni, de az ürítkezésükben is segítséget kell nyújtani és folyamatosan figyelni kell egészségi és fejlettségi állapotunk, ahogyan azt az anyaállat is tenné.

Kölyökkor

Kölyökkorban van a legintenzívebb fejlődés időszaka, döntően befolyásolja az ilyenkor a megfelelő táplálás a kutya és macska testfelépítését és későbbi egészségi állapotát.

Csak gondoljunk bele, hogy a szervezetük ilyenkor folyton folyvást változik, és a tápokból majd mindent beépít a szervezetéből. Takarmányozási szempontból a kölyköknek adandó tápok nagymértékben hasonlítanak a vemhes és szoptató állatoknak szánt különlegesen jó minőségű tápokra.

Munkakutyák és sportoló állatok táplálása

A munkakutyák táplálása azért különleges feladat, mert szintén plusz-ra van szükségük összetevőkben és a munka jellegéből adódóan, az sem mindegy, hogy mikor kapják meg táplálékukat. A mentőkutyáknál, vagy a vakvezető kutyáknál komoly etetési rend van, amitől nem nagyon tanácsos eltérni. Az őrkutyák az esetben, ha az időjárás úgy kívánja, szintén nagyobb energiatartalmú takarmánnyal kell, hogy etetve legyenek egészségük megőrzése szempontjából.

Akik meg sportolnak, pl.: agárverseny, agility, egyebek, szinte mindenben jobb minőségű és beltartalmi értékű és pontosan kiszámított, helyzetfüggő energiatartalmú takarmányt kell kapniuk a megfelelő jó edzésmunka és a kimagasló versenyeredmények elérése céljából.

Időskor

productover-arionsenior.jpg

Fontos továbbá említést tennünk az idős állatok megváltozott táplálóanyag szükségleteiről, illetve az egészségük megőrzését esetleges krónikus betegségeik, egyéb kóros állapotaik gyógyítását kiegészítő takarmányozásról is. De mivel igen jelentős témakör és nem a klasszikus különleges élettani állapotok közé soroljuk ezen, takarmányozási állapotokat; a betegségeket és a rendellenes állapotokat kísérő dietetikai irányelveket később tárgyalnánk.

Vigyázzunk kedvenceinkre, ne csak törődéssel és kedvességgel, de a szükségleteiknek megfelelő tápok kiválasztásával is gondoskodjunk egészségükről és jólétükről.

 

Dr. Dobos Attila Balázs

IMG-20150810-142033.jpg

www.ariontap.hu