Nyitólap Híreink

Leopárdok ELŐSZÖR Magyarországon – avagy a változatosság gyönyörködtet.

Március 10-én megszülettek azok a kiskutyák először az országban, akik a tengerentúlról hozzák fényes hírnevüket. Még Európában is ritkának mondható kutyafajta, a Louisiana Catahoula Leopard Dog, vagyis leopárdkutya mindössze pár darabot számláló magyarországi populációja gondos párválasztás után várta kicsi foltos utódait. Igazi különlegesség ez a kutyavilágban, és a büszke gazdik is hatalmas szeretettel nyilatkoznak kedvenceikről. Nem is lehet véletlen túláradó szeretetük, mert hiszen a fajtát nem csak a különleges leopárdfoltos küllem jellemzi, hanem bizonyítottan lelkes sport és munkakutya varázsolható belőle. Amerikai celebritások is szívesen mutatkoznak a jégkék szemű csodákkal, Silvester Stallone is tart belőle egyet-kettőt. Idő kérdése csak, hogy a kutyás szakmán kívül is ismert legyen ez a fajta, hiszen megjelenése olyannyira feltűnő, hogy szinte vonzza a kíváncsi tekinteteket.

leopard1.jpg

Két lelkes magyar fiatal döntött úgy, hogy az országban bemutatja a fajtát, és mindezt leginkább nem csak a kiállítások világa jellemzi, hanem az állat sporteredményire koncentrálva domborítják ki a teljesítményüket. Tenyészetükben két kishölgy és egy fiatalúr él, akik remek pedigréjükkel és amerikai őseik kiváló ösztöneinek birtokában kiemelkedő képviselői a fajtának.

leopard2.jpg

A fajtáról pár pontban: (vagy inkább foltban?)

Ezt a rendkívül változatos külsővel rendelkező ritka fajtát Magyarországon egyre többen csak leopárdkutyaként ismerik. Nagy teherbírású, eredetileg marhaterelésre tenyésztett bennszülött indián fajta, aminek eredetét egész pontosan a vörös farkastól származtatják. Napjainkban a leopárdkutya kitűnő sportteljesítményéről híres, és nem utolsó sorban mindenkinek megakad a szeme a gyönyörű foltos bundáján. Szereti a gyerekeket, családjának és területének kiváló őrzője, és ugyan erőskezű gazdit kíván, megfelelő kézben egy igazi imádnivaló bohóc. Erősen ösztönvezérelt, kitartó és szívós, ezért munkakutyának is remekül alkalmas. Külsejének kirívó jellegzetessége a jégkék szeme, amit a catahoula merle génje hoz magával. Bővebben a fajtáról magyarul itt olvashatnak: www.leopardkutya.hu

leopard1.jpg