Nyitólap Híreink

Miért hízhatnak el az ivartalanított állatok?!

Az ivartalanítás mind két nem esetén kémiai, vagy sebészi úton a herék vagy a petefészkek funkcionális működésének leállítását (eltávolítását) jelenti, az a célunk vele, hogy a (ciklusos) ivari működés leálljon, a herék ne termeljenek hormonokat és spermiumokat; a petefészkek pedig szintén ne termeljen hormonokat és petesejteket. Az egészséges ivari működés mind két ivar esetében sok energiát használ el. Kezeljük előzetesen külön a hímeket és a nőstényeket. Mi történik, ha egy hímnek eltávolítjuk a heréit (azaz kasztáljuk), vagy kémiai úton blokkoljuk a működését?! Mind a hormonháztartásuk (elenyésző a vér tesztoszteron szintje), mind az anyagcsere intenzitásuk megváltozik a kedélyállapotuk valamint a vérmérsékletük általában nyugodtabb, szelídebb, „kezesebb” lesz.

A nőstényekkel is ez a helyzet lényegében, a petefészkek (és a méh) eltávolításával mind az ösztrogén, mind a progeszteron termelése gyakorlatilag megszűnik a kutyának, az anyagcseréje is megváltozik, kedélyállapota szintén általában nyugodtabbra fordul. Megszűnik az álvemhesség előfordulása, ami általában a metoestrus idején volt, mivel már nincs ciklusos petefészek működése sem.

Mindkét nem képviselőjének azonos fizikai aktivitás mellett némileg mérséklődik a táplálóanyag szükséglete a megszokottnál, viszont, a normálállapotnak megfelelő takarmányt kap így gyakorlatilag feles mennyiséget viszünk be a táplálóanyagokból, amit a szervezetük raktározni fog és könnyebben kialakulhat az obesitas (elhízás, többletkondíció). Ezen felül gyakran sajnos ilyenkor kedvenceink kevesebbet is mozognak, ami még inkább hajlamosít a kóros elhízásra. Közrejátszik még az elhízásban a nassoltatás is persze.

Ha ugyan azt a takarmányt adjuk nekik ivartalanítás után, mint előtte nem feltétlenül követünk el hibát, csak nehéz kiszámítani, hogy mennyivel adjunk belőle kevesebbet, az elhízás elkerülése végett, mivel minden kutya anyagcsere intenzitása és fizikai aktivitása alapvetően eltér.

Ezért érdemes ivartalanítás után olyan tápot választani, ami kimondottan ivartalanított állatoknak való, mivel annak a mennyiségét könnyen tudjuk követni (rá van írva a cimkére, hogy mennyi az ajánlott adag). A táp receptúrája és ezáltal a beltartalma úgy lett kialakítva, hogy eleve, gyakorlatilag egészséges szervezet esetén megelőzi az túlsúly kialakulását.

dr. Dobos Attila Balázs

light.jpg