Nyitólap Híreink

„PRO – és PRE – biotikumok; avagy kik is a jó bél-lakómikróbák és hogyan gondoskodhatunk róluk megfelelően?!”

Az összes emlősben, így kutyában is a béltraktusban mikróbák élnek szimbiózisban, (azaz kölcsönösen előnyös együttlétben) az állattal.

Ezen organizmusok több száz faja rendszertanilag nagyobbrészt a baktériumok, kisebb részt a gombák és egyéb egysejtűek közé tartoznak, és a bélben egy igen bonyolult ökoszisztémát alkotnak, (kicsit olyan ez, mintha háziállatunk beleinek üregében egy külön kis élővilág lenne). Ezekről a hasznos mikróbákról egységesen bélflóraként beszélünk. Összetétele elképesztően változatos, minden állatfajban, populációban és egyedben más és más, sőt változik az életkorral és a táplálással és az egészségi állapottal is az aránya, és a mennyisége.

A normális bélflóra szerepe felbecsülhetetlen az állati és az emberi szervezet számára. A teljesség igénye nélkül a főbb funkciói:

-          „Karbantartja” az immunrendszert.

-          Fontos a tápanyagok emésztésben.

-          Vitaminokat és egyéb hasznos anyagokat állít elő az állati és emberi szervezet számára.

-          Részt vesznek a normális bélsár kialakításában és az epesavak kiválasztásában.

-          Megfelelő működése esetén távol tarthatja a kórokozókat a gazdaszervezettől.

 

A külvilágból célzottan vihetünk be ismert bélflóra alkotókat az állati vagy emberi szervezetbe megelőző vagy gyógyító célzattal, ezeket probiotikumoknak nevezzük. Mivel a probiotikumok, illetve a bélflóra alkotói egyszerű élőlények (baktériumok és gombák), ezért nekik is szükségük van táplálóanyagokra megfelelő működésükhöz, szaporodásukhoz.

PRE-biotikumok azok az anyagok, melyeket a bélflóra alkotók hasznosítani tudnak és elősegítik a szaporodásukat, valamint hozzájárulnak anyagcseréjük megfelelő működéséhez. Ezen prebiotikumok egy jelentős részét, például a kutyánk nem is tudja megemészteni, viszont a bélflórájának táplálása révén közvetetten elképesztően jó hatást gyakorol rá.

A prebiotikus, tehát a hasznos bélflórát erősítő, tápláló anyagok általában fermentálható rostok, legfontosabb képviselői kémiailag az oligoszacharidok közé tartoznak. Ilyenek a fructóz-oligo-szacharid (F.O.S.), galaktóz-oligo-szacharid (G.O.S.), vagy a mannóz-olig-szacharid (M.O.S.), melyet élesztő gombákból vonnak ki. A rostanyagok (bizonyos) növényi részekből származnak, a növényi szervezet összetevői, jó minőségben és nagy mennyiségben van például a szárított sárgarépa szeletben vagy az útifűmaghéjban is.

Ezen felül a rostanyagoknak általában a bélflórára gyakorlolt jótékony-, prebiotikus- hatásukon kívül még a gazdaszervezetre is közvetlen kedvező dietetikai hatással bírnak; segítik a rendes bél passzázst és a megfelelő állagú bélsár kialakulását.

Ne feledjük azt sem, hogy a megfelelő bélflóra alkotók (probiotikumok) együttes vagy különálló adása prebiotikus hatású anyagokkal házi kedvenceinknek nem csak megelőzésképp, egészségvédelemként, de egy bélgyulladás, illetve antibiotikum kúra után segítheti a gyógyulást és a mielőbbi felépülést.

Dr. Dobos Attila Balázs