Nyitólap Híreink

Szilveszteri nyugtatók…

Közeledik az év vége, amikor is rengeteg ismert és ismeretlen baj leselkedhet társállatainkra. Rendelőinkben az egyik sláger kérdés a tulajdonosok részéről az, hogy mivel nyugtathatják kis kedvenceiket a szilveszteri (és újévi) hangzavar – és forgatag idején. A válasz sajnos minden esetben nehéz, mert minden kutya (és macska) máshogy reagál némileg a kereskedelmi forgalomban kapható nyugtató hatású készítményekre. Mi is történik kutyáinkkal a petárdák, tűzijátékok felrobbanásakor, miért is száll még a legbátrabb stramm állatoknak ilyenkor inába a bátorsága.

Először is, ők hozzá vannak szokva a napi rutinhoz, nem tudják, hogy mi történik ilyenkor körülöttük, zavaró lehet számukra a nagy tömeg és a különleges dolgok. A kutyák érzékszervei (mint a látás, hallás és a szaglás) sokkal fejlettebbek, mondhatni szinte teljesen más tartományban van, mint nekünk, embereknek. Hallásuk a második legfejlettebb a (szaglásuk után), egyes cikkek szerint 20 és 40000 Hz közötti frekvenciatartományban hallanak egészen távolról is. A külső hallójáratuk és a fülkagylójuk alakulása illetve mérete szintén szerepet játszik a hangok felerősítésében és a dobhártyához juttatásában. Csak képzeljük el, hogy a felnőtt emberek számára már nem érzékelhető tartomány kétszeresét még gond nélkül felfogja halló-szervük. Pirotechnikai eszközök robbanása még emberek számára is félelmetes lehet, nemhogy egy kutya számára, aki jóval fejlettebb érzékszervekkel bír és nem is számít rá. Sok kutya egyébként különösen érzékeny a lövés és a villámlás okozta kvázi hangrobbanásra is. Ezért is van mind nagy vihar esetén mind szilveszterkor sok elkóborolt kutyus. Menekülnek a hangok, fények és egyes állatok a tömeg és a „furcsán” viselkedő emberek elől is. Itt hívnám föl a figyelmet a kutyák tartós egyedi azonosítóval (microchippel) történő megjelölésére. Ezt rendeletben kötelezővé tették országosan 2013. január 1.-e óta, mint az közismert. Ilyenkor nagyon hasznos tud lenni ez, mivel az elkóborolt és menhelyre, állatotthonba, vagy jótét lelkek (állatbarátok) által ügyeletes állatorvoshoz bevitt kutyák könnyen visszakerülhetnek, gazdájukhoz mivel, minden chip-szám fel van regisztrálva a közös országos eb nyilvántartó rendszerbe (petvetdata).

A nyugtatókkal kapcsolatban először mesélnék a teljes műtéti narkózisról, hogy könnyebb legyen megérteni a különbségeket a kereskedelmi forgalomban kapható nyugtató hatású készítmények között. Most szögezném le, hogy NEM CÉL semmiképpen sem a kutya (és macska, vagy egyéb háziállat) altatása kemény narkotikumokkal!

A műtéti altatásnál, ha generálanesztéziáról beszélünk, három fontosabb alapkövetelménye van. A teljes izomrelaxáció, areflexia, és tudatvesztés (tudat kikapcsolása).

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható nyugtató, szorongásoldó (anxiolyticum) nem tartalmaz tisztán olyan hatóanyagot, mely ezekkel a hatásokkal (izomrelaxáció/areflexia/hypnosis) bír. Jobbára gyógynövény kivonatokat (orvosi macskagyökér, mámorbors), vitaminokat (B1, B3, B6, B8, B12, E) és nyugtató hatású aminósvakat, peptideket (L-theanin, L-triprofán, alpha- casozepine) tartalmaznak. A célja ezeknek a készítményeknek, hogy relaxált, (de nem bódult és nem csökkent reflex érzékeny állapotba) hozza az állatot.

Ilyen biztonságosan adható állatpatikában, vagy állatorvosnál vásárolható készítmények.

Fontos még az is, hogy optimális legyen ilyenkor szilveszterkor is a takarmányellátás, és ne nassolják túl magukat, de mégis mindig jól legyenek lakva (a megfelelő mozgás mellett persze).

Egyéb veszélyt jelentő készítmények lehetnek az embergyógyászatban használt nyugtatók, altatók melyek pusztán máshogy hatnak kutyában ezért ezek adását minden esetben kerüljük, vagy csak az állatorvos utasítása szerint végezzük.

Karácsonykor és az Ó év búcsúztatása során, az ünneplés közepette se feledkezzünk meg kedvenceinkről, akik ilyenkor is teljesen ránk vannak utalva.

dr. Dobos Attila Balázs

szilveszter.jpg