Nyitólap Híreink

Télen tápváltás?!

A télre való felkészülés során akkor van értelme elgondolkozni háziállataink esetén takarmányváltásról, egészségük megőrzése céljából; ha az addigi táp silány beltartalmi értékű; és ha kedvenceink idejük nagy részét kint a hidegben vagy szobahőmérsékletnél hűvösebb helyen töltik, valamint bőrük érzékenyebb az időjárás viszontagságaira. Tartós hideg időjárás (környezet) esetén a szervezet homeosztázisának, azaz állandó belső környezetének fenntartása többlet energiát követel, amit az állat saját tartalékainak feléléséből, vagy a megnövelt bevitellel tud fedezni. A belélegzett hideg levegő, élő biológiai rendszerről lévén szó lassítja a felső légutak nyálkahártyáiban lezajló biokémiai folyamatokat, így közvetve csökkenti annak ellenálló képességét, és igaz ez a hideg ivóvizet fogyasztó állat gyomor-bél traktusára is, stb. Takarmányozási szempontból mire is kell odafigyelnünk?!

Fedezzük a hideg időjárás miatt keletkezett táplálóanyag szükséglet növekedést, továbbá támogassuk az immunrendszer működését megfelelő vitamin, és nyomelem kiegészítéssel.

Növekszik az energiaszükséglet, legalább 15 MJ/kg, vagy annál nagyobb metabolizálható energia (ME) tartalmú tápot etessünk különös tekintettel a tápban lévő zsír-, NMKA- (szénhidrát-) és fehérje-forrás milyenségére. Itt igaz a szabály, hogy csak a legjobbat érdemes adni. A beltartalmi összetevők tekintetében, tehát ilyenkor sosem a „felnőtt létfenntartó” szükséglet a mérvadó, a valóság sokkal inkább közelít a „növekedés és szaporodás” időszakában tapasztalható szükségleti értékekhez.

A vitaminok közül elengedhetetlen az A- és E- vitaminok emelt adagja, esetleg kevés D- vitamin kiegészítés mellett; a vízben oldódó vitaminok közül pedig a B-vitamin csoportból a B7- (H) - vitamint emelném ki, melynek a szükséglete növekedhet. Fontos ügyelnünk az esszenciális, a (többszörösen) telítetlen zsírsavak megfelelő mennyiségben történő bevitelére is az ásványi anyag szükséglet fedezése mellett.

Tápváltásnál, (még ha jobb minőségűre is váltunk) a kulcsszó a kíméletesség. Gyakorlatilag a korábban etetett tápot ne azonnal vonjuk meg kedvencünktől, hanem fokozatosan álljunk át az új takarmányra bekeverve növekvő arányban a régebbihez. Attól függően, hogy mennyire érzékeny az állatunk gyomor-bél traktusa, ez a tápváltás szélsőséges esetben eltarthat akár egy – másfél hétig is. Hagyjunk mindig időt a szervezetüknek megszokni az újat.

dr. Dobos Attila Balázs

tapvaltas.jpg