Nyitólap Híreink

Télire ne hizlaljunk!

Egy közhelyes mondattal kezdeném cikkem: „kutyából nem lesz szalonna”.

Igaz, hogy, az igénybevétel és a hideg időjárás okozta energia szükséglet növekedés, a téli vastagabb szőrzet felépítése növeli háziállataink táplálóanyag szükségletét, de sokkal inkább az etetett takarmány minőségén kell változtatni, mint sem a mennyigésén. Ilyenkor tél közeledtével egyébként is hízékonyabbak némileg házi kedvenceink, mivel a szervezet bizonyos takarmányalkotókat nagyobb arányban raktároz. Mire is figyeljünk ilyenkor, hogy elkerüljük a kóros elhízást. Ahogyan azt egy másik cikkemben is írtam, fel kell mérnünk a téli idő okozta valós eltéréseket a kutyánk táplálóanyag szükségletében. Nyilván több és jobb minőségű takarmányra van szüksége egy hidegben, mint egy lakásban tartott állatnak, de esetükben sem szabad a takarmányos címkén lévő ajánlott napi fejadagot túllépni 10-20%-kal. (A szükségleteik ilyenkor a „normál felnőtt létfenntartónál” kétségtelenül nagyobbak.)

Legfontosabb talán (ismételve magam) a minőségi táp kiválasztása, ami a nyers fehérje tekintetében jobb minőségű fehérjehordozókból (hal, hús, máj, stb.) áll, nyers zsír esetében pedig olyan összetevőket tartalmaz, mely gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, esetleg hozzáadott DHA-t is tartalmaz. Jó, ha van a tápban premix, ami hozzáadott vitaminokkal és ásványi sókat tartalmaz, ami hozzájárul az immunrendszer és az egész szervezet egészséges működéséhez. A nyersrost bevitel is fontos, mivel ezzel is tápláljuk a bélflóra hasznos mikróbáit. Takarmány szénhidráthordozójaként (NMKA), érdemes olyan gabonakeveréket választani, ami (kis mértékben persze, de) hozzájárul a fehérje és a lipoid anyagok gazdagításához is.

A koncentrált nagy energiasűrűségű, és kiegyensúlyozott beltartalmú tápok esetése indokolt lehet, ha kutyusunk továbbra is aktív életmódot folytat a téli hónapok alatt is.

Sokan etetnek ilyenkor rendszeresen töpörtyűt, és akár szalonnát, vagy zsíros kenyeret a kutyával. Erre tulajdonképpen nincs szükségük megfelelő takarmányozás esetén, mivel hasmenéshez és durva elhízáshoz vezethet túlzott adásuk. A töpörtyű olajban sült zsír, a szalonna magáért beszél, mind kettő igen sós, nem tesz jót nagy mennyisében hosszú távon adva háziállatainknak.

Az elhízásnak komoly következményei lehetnek, mint az anyagcserezavarok, hormonális problémák, a máj zsíros infiltrációja és funkciózavara, a vérben a koleszterinszint is emelkedhet; továbbá a fölösleges túlsúly megterheli az ízületeket, ami hosszú távon arthrózis kialakulásához vezethet.

Figyeljünk háziállatunk táplálására és optimális kondíciójára az őszi és téli hónapokban is.

dr. Dobos Attila Balázs

bordeaux-869020-1280.jpg