Nyitólap Híreink

Télre mennyivel kell többet adni a kutyának?!

Késő ősszel és télen a kutyáink némileg hízékonyabbak, lehet azt mondani, hogy jobban raktározzák a takarmányból felvett tápláló anyagokat, mint például nyáron, így igencsak oda kell figyelnünk arra, hogy mit, mikor és abból mennyit kap eleségül.

A hangsúly nem a mennyiségi változtatáson van, hanem sokkal inkább a minőségin, a kóros elhízás és egyéb takarmányozási hiba eredetű betegségek elkerülése (hasmenés, bőr és szőrproblémák) végett. Mérlegelni kell, hogy milyen viszontagságoknak van kitéve a kutyánk télen. Minimálisnak, mert alig van a lakáson kívül vagy komoly igénybevételnek, mert kint tartjuk a hidegben, esetleg sportol is a hideg időben, vagy túrázunk vele. Ezek alapján kalkuláljunk azzal, hogy növekszik e, a hő veszteség okozta energiaigény jelentősen, vagy a téli bunda kiépítése okozta, vagy a télen végzett munka (agility, szánhúzás, futás) okozta enegria és táplálóanyag igény. Kutyánk táplálóanyag igénye persze általánosan növekszik valamennyivel, de ennek pontos értékét csak egyedileg lehet meghatározni, de egy kint tartott kutya esetén, inkább közelít a „növekedés és szaporodás” idején lévő táplálóanyag szükséglethez, mint a normál „létfenntartóhoz”. A választott táp, amit adunk legyen igen jó minőségű, ezt nem feltétlenül az ára jelzi. A takarmányos címkét azonos kategóriába eső tápok esetén mindig olvassuk el mindenféle prekoncepció nélkül, mivel ez érdekes dolgokra deríthet fényt.

Ha a takarmányos címke ajánlása alapján etettük kutyánkat és ténylegesen nagy deficit keletkezik a fent felsorolt dolgok és a téli hideg időjárás miatt, nyugodtan adhatunk olyan 10-20%-kal nagyobb mennyiséget is a napi fejadagból, persze napi minél több etetésre elosztva.

A minőség tekintetében figyeljünk arra, hogy a nyers fehérje, ami a tápban van; miből adódik össze, jobb, ha az állati eredetű nagyobb arányú (hal, hús, máj, egyebek), vagy a zsír komponensben legyen jó minőségű többszörösen telítetlen zsírsav, illetve a Nitrogén Mentes Kivonható anyag, (szénhidrátforrás) is jó beltartalmi értékű növényből származzék.

Ha takarmányt váltunk mindig ügyeljünk az új táp fokozatosan növekvő mennyiséggel történő bevezetésére a régi táp arányának csökkenése rovására. Így pár nap alatt akár tápot lehet váltani nagy biztonsággal. Figyeljünk arra is, hogy ne etessünk össze - vissza mindent és ne hagyjuk kutyánkat túl sokat „nassolni” se, az elhízás veszélye és az ezzel járó kockázatok miatt.

dr. Dobos Attila Balázs

keeshond-692658-1920.jpg